
هنر همان غائب دلهای خستهی مردم شهر من است
طراح و نقشه کش فرش در سمیرم: متاسفانه برخی از مسئولان شهرستان من از پشت حصار به هنر نگاه می کنند و جای حمایت آن ها خالی است.
مصاحبهی زیر شرح گفتوگوی خبرنگاران پایگاه خبری سمنا «سمیرم خبر» با شهین طایی سمیرمی یکی از هزاران بانوی توانمند شهرستان سمیرم است که بهرغم توانایی خاصی که درکشیدن نقشههای فرش با قلم دارد، همچنان حسرت حمایت مسئولان و نهادهای مرتبط به این حوزه در شهرستان را میکشد، در گفتگوی زیر، پایگاه خبری سمنا بهعنوان صدای مردم سمیرم تلاش خود را انجام داده است که در حدّ وسع و توان خودصدای این بانوی هنرمند سمیرمی را به گوش مسئولان شهرستان و استان برساند.
گفتگوی سمنا با شهین طایی سمیرمی را در ادامهی مطلب بخوانید:
- لطفاً خودتان را معرفی کنید:
شهین طایی سمیرمی هستم، فارغ التّحصیل رشتهی طرّاحی نقشهی فرش از دانشگاه کاشان.
- کمی در مورد زمینهی کاری رشتهی خودتان توضیح بدهید.
رشتهی طراحی نقشهی فرش در شهرهای مختلف ایران در زمینههای متنوع رونق دارد و دانشآموختگان این رشتهی تحصیلی بهوسیلهی آن کسب درآمد میکنند.
بهعنوانمثال در شهرهایی همچون تهران و مشهد و اصفهان و حتّی در پارهای از شهرهای درجه ۲ و سه کارگاههایی وجود دارند که با رنگرزی و طرّاحی مدادی و طرّاحی با کامپیوتر کارآفرینی و همانطور که پیشازاین بیان کردم کسب درآمد میکنند.
- چرا فکر میکنید رشتهی طراحی نقشهی فرش میتواند در شهرستان سمیرم جایگاه داشته باشد؟
مهمترین مسئلهای که لازم است شما بدانید این نکته است که اصلاً در هنرستان شهرستان سمیرم رشتهی طراحی فرش دستبافت وجود ندارد، حال اینکه بسیاری از دانشآموختگان این رشته در دانشگاههای معتبری همچون کاشان اصالتاً از شهرستان سمیرم و توابع آن میباشند!
حالا من از شما بهعنوان یک همشهری سؤال میکنم، چرا ما باید از حداقلها محروم باشیم؟!
- بله حرف شمارا تائید میکنیم، لطفاً توضیح مختصری هم در مورد نقشهای که به دیوار نصبشده است، که هنر دست و قلم شما است ارائه بدهید.
این نقشه در اصطلاح نقشهی خطایی نامیده میشود و با ابعاد ۱۲۰*۸۰ دارای انواع گلهای اصلی و فرعی اعم از گل شاهعباسی، لالهعباسی، گل پنج پر و پروانه و غیره است.
تزئینات بند شامل شعله، غنچه و برگ بادامی است.
این نقشه همانطور که گفتید کار دست و طراحی با قلم است که بنده حدود سه هفته برای تکمیل سازی آنوقت گذاشتم.
- آیا تابهحال سعی کردهاید هنر خودتون رو در طراحی این نقشهها جایی در شهرستان به نمایش بگذارید؟
بله من سعی کردم این نقشههای دستی را در جشنوارهی توانمندیهای بانوان که توسط شهرداری شهرستان سمیرم در تابستان گذشته برگزار شد بدون هیچ چشمداشت مالی به نمایش بگذارم ولی متأسفانه به علت کملطفی مسئولان حتّی موفّق به این کار هم نشدم!
- به هیچیک از ادارات و مراکز شهرستان برای گرفتن بودجه یا وام، برای کارآفرینی و یا جهت راه انداختن یک کارگاه آموزشی یا غیره سرزدهاید؟
بله طی جلسهای که با مشاور دکتر سلیمی، جناب آقای بهرامیان داشتیم، این نقشهها را به نظر ایشان رساندم و بعد از ایراد توضیحات کامل در مورد آن، صرفاً شاهد تعریف و تمجیدهای لسانی ایشان بودم و هیچ گام مثبتی برای همراهی و همکاری از جانب ایشان مشاهده نشد.
همچنین چند مرتبه در ادارهی میراث فرهنگی شهرستان سمیرم حضور پیدا کردم، با متخصص رشتهی فرش که در این اداره مشغول بودند صحبت کردم، ایشان هم نقشههای بنده را تائید کردند و منتهی مجدداً حمایت ایشان هم در همین حدّ «آفرین، خوب است» باقی ماند.
- فکر میکنید نقشهها و هنر قلم شما، ارزش حمایت مالی را دارد و آیا فکر میکنید توانایی آموزش دادن آموختههای خود به نوجوانان علاقهمند به این رشته در شهرستان رادارید؟
همانطور که گفتم به هرکجا سر زدم با کلی تعریف و تمجید ظرافت طراحی در این نقشهها توسط کارشناسان تائید شد، همچنین استاد محمود نادری بهعنوان یکی از هنرمندان شاخص شهرستان که چندین گالری و نمایشگاه تاکنون در شهرستان برگزار کرده است، با دیدن این نقشهها بسیار نسبت به آیندهی هنری بنده ابراز امیدواری کردند و عنوان کردند که این نقشهها نسبت به نقشههای هنرمندان شهرستان در سطح بالایی قرار دارد.
- با این تعاریف آیا به آیندهی هنری خود در شهرستان سمیرم امیدی دارید؟
بعضی مسئولین شهر من از پشت حصارها به هنر مینگرند، گویی هنر غائب دلهای خستهی مردم شهر من است و در این میان فقط تلاش منِ کوچکتر که نه، تلاش خواهران و برادران هنرمند شهرستان که در این مسیر استخوان ترکاندهاند، راهگشای این مسیر سخت خواهد بود، کاش و ایکاش مسئولین شهرِ من میتوانستند ذات توانمند هنر را درک کنند و تنها از این طریق شاید بیاموزند وقتی جوانی با دنیایی از شور و شوق وامید، هنر دست و قلم و خود را به ایشان نشان میدهند با تعجّب نپرسند:« خب که چه؟ اینها به چه درد میخورند؟»
- بهعنوان آخرین فرصت، اگر سؤال یا حرفی دارید عنوان کنید:
به قول بزرگی : «هنر رو بهسوی خدا دارد و هر چه هنرمند در آن نقش کمتری داشته باشد زیباتر است.»
و با تشکّر از تیم رسانهای سمنا، میخواهم در همین شرایط نامساعد هم چنان به آینده امیدوار بمانم.